Desvetllament: ja n'hi ha prou

Les festes es fan i es desfan de forma gairebé espontània, però a l'organització de qualsevol activitat, també aquesta, hi ha un timó, un volant, que serveix per anar acompassant la realitat social als actes en sí. Doncs això és el que cal fer i ara. El nou govern municipal de Mataró té la gran oportunitat de fer-ho, de fer aquest canvi de timó necessari. El que no es pot es repetir el que va passar -almenys en la baixada- ahir dia 25 al Desvetllament Bellugós: desenes d'adolescents armats amb bidons de calimotxo o qualsevol altre beguda empenyent a tothom qui es trobava davant seu i de fet joves i grans de totes les edats xisclant com bojos des del primer moment i cantant, per exemple, cançons al·lusives al Barça que no sé què tenen a veure amb Les Santes. Però sobretot escenes de pànic -literal- que em van explicar diversos companys de la premsa i persones properes.

Em  va corprendre especialment la imatge d'un nen caient -no va passar res, tranquils- de les espatlles del seu pare, perquè el meu pare també m'havia portat a mi desenes de vegades a coll i be en aquest acte i recordo que no passava res, al contrari. Era un acte equilibrat, on hi havia convivència entre gent gran, joves grandets i joves més petitets. Ara això s'ha acabat. I no pot ser. El Desvetllament Bellugós ha mort d'èxit i és hora d'actuar: o actuem nosaltres, els que hem gaudit de l'acte durant tants anys, o morirà definitivament com a acte, per més que se segueixi celebrant. Estem al límit.

Què es pot fer? Doncs no ho sé, però tota solució serà benvinguda. Des de tancar tota la zona de manera que s'hi accedeixi després d'haver-se comprovat per exemple que ningú porta ampolles de vidre per poder tirar sobre en Robafaves -es veu que algun imbècil això va fer, ahir- a canviar-ne l'ubicació. Ja sé que amb això s'obre la caixa dels trons i que probablement algú dirà: "Si hem de canviar l'ubicació, més val no fer-ho". Doncs no ho sé, pensem-nos-ho també, però algun dia algú prendrà mal de veritat i prendrem mal. És hora d'actuar.

La reflexió sobre els espais on se celebren els actes va més enllà del Desvetllament. Almenys la Crida a la Festa Major té un problema homologable. L'espai que queda davant l'Ajuntament ha deixat de ser l'idoni per a celebrar-la. De les 4.000 o 5.000 persones que hi havia ahir concentrades a les proximitats de l'Ajuntament, jo crec que podien veure l'acte en condicions unes cinc-centes o mil, a tot estirar. Altre cop la imatge corprenedora: la gent que se'n torna cap a casa, abans de començar l'acte, perquè "total, per no veure res, millor girar cua". I altra vegada la reflexió que s'imposa: si volem que aquest sigui el punt de partida de la Festa Major cal prendre decisions. Doloroses, si voleu, trencant consensos històrics, espais habituals... però s'ha de fer. El menysteniment que suposa al conjunt de la ciutadania fer la Crida davant l'Ajuntament és excessiu: no val la pena. Amb això no creem ciutat, la mantenim només pels quatre de sempre, "pels de casa", perquè la gaudeixin els propis protagonistes.

La Festa Major és l'acte més polític de tots els que se celebren durant l'any. El que té més càrrega política possible, encara que implícita, per estrany que això pugui sonar. Tot allò que es fa té una dimensió política, des dels actes que es fan a com es fan o com es financen i a quins convidats venen a la Missa de les Santes -aquest any el conseller Felip Puig i una diputada de Bildu. Volen més significants?-. No és una cosa per sobre del Bé i el Mal, no. És política pura. Des del discurs de l'alcalde Mora fins a la celebració de tots i cadascun dels actes. I el govern de torn té l'obligació d'anar adaptant la realitat de la festa a la festa en sí.

Alcalde Mora: els anteriors executius no s'han atrevit a posar sobre la taula de forma definitiva aquests debats, perquè la seva intersecció amb les forces vives que van muntar les Santes modernes, les del 79 ençà, era massa gran com per poder-se'n desmarcar. No van ser capaces de fer-ho, sigui com sigui. Vostè no, vostè és lliure, no té aquesta cotilla. I ho ha d'aprofitar. Vostè que ahir era a la Nit Boja va veure perfectament com una part de l'acte se n'està anant de mare. I ja ha demostrat que no li tremola el pols per prendre decisions impopulars. Ara -fins el proper mes de juliol- té una patata calenta sobre la taula del despatx. No tingui por i obri en conseqüència. Hem d'obrir la festa definitivament a tota la ciutat alhora que mantenim l'essència dels actes que li han donat singularitat i reconeixement arreu de Catalunya.

Nova ubicació del desvetllament

Ja fa uns anys que tinc la opinió de que s'hauria de canviar la ubicació, ja que cada vegada està més massificada.
La meva opinió es que s'hauria de moure al Camí de la Geganta, sortint desde el Sidral, fer el convit al parc municipal nou, tornar al Sidral i fer la sortida dels diables desde allà per tonar-hi i començar la ruixada al parc Municipal.

Totalment d'acord, amb tots

Totalment d'acord, amb tots els comentaris, que s'han fet.
És a dir, els actes de les Santes són per millorar-los
i crec que l'any que ve s'els planteja als polítics un repte:

Per millorar, potser cal fer una mica de repàs de la història de la Nit boja...

La ruixada era darrera l'ajuntament, molts es van ficar les mans al cap, en canviar-la d'emplaçament per motius de seguretat. I va ser el principi d'aquest èxit de la Nit boja en general, ja que el parc central és ideal per fer-ho.

El correfoc després d'algun accident pels carrers tan estrets que es feia, també es va replantejar el itinerari.
Em Sembla que també segueix tenint gran acceptació.

Es va crear la pujada tabalada, per tal de lligar el correfoc amb l'inici de la ruixada.

Potser el que queda per replantejar és aquest desvetllament bellugós, on cal principalment recalcar que els protagonistes haurien de ser els gegants, la banda, el bequetero i el poble ballant sense patir i gaudint de l'inici de la nit boja.
Evidentment que per seguretat, caldria impedir l'entrada d'objectes de vidre...
David (41 anys), i vivint des del primer any la ruixada com a membre dels col.laboradors.

Repensem-lo a temps

Bona reflexió que comparteixo majoritàriament. No ens ha de fer por refer els actes de les Santes per millorar-los. Ara, el Desvetllament està a punt de morir d'èxit i cal actuar per salvar-lo. Res té perquè ser intocable i, sobretot, no cal esperar que hi hagi una desgràcia per donar el pas.

Amb el correfoc va ser necessari un accident greu per plantejar canvis. Tothom deia que seria traumàtic prohibir que es tiréssin galledes d'aigua des dels balcons i va fer falta un accident perquè es canviéssin coses del correfoc. Es fa fer i què va passar? Doncs res, que tenim un correfoc ben viu, millor dimensionat i més segur.

Amb el Desvetllament s'ha de treballar per fer-lo millor i recuperar-ne l'essència, que és el que sí cal preservar. Mentrestant, jo prescindeixo de la baixada i em limito només a fer la pujada. Per què? Perquè en la pujada hi ha molta menys gent, en part perquè les famílies amb nens petits ja han marxat i perquè tots els que a les 21:00 ja anavem borratxos (en vaig veure bastant) s'han autoeliminat de la pujada perquè també estan cao a aquella hora.

Per últim, la Crida, repensem-la tembé, si més no, passem-la a la Plaça del darrera, allà hi queven més persones.

Un de tants Santeros

totalment d'acord

Com ja he dit,estic totalment d'acord amb el que diu en Joan. Just ahir a la nit ho comentavem a la gent de la nostra generació, jo tinc 31 anys, que hem viscut Les Santes des de ben petits. El desvetllament s'ha de replantejar amb caràcter d'urgència. En altres ciutats, com Pamplona que és l'exemple que conec, s'utilitza un cordó policial que acordona tot el perímetre de la plaça de l'ajuntament on s'hi aglomera gran quantitat de gent el dia 6 de juliol per a que no hi entrin ni ampolles ni objectes susceptibles de ser llençats. A Mataró, i havent vist l'espectacle d'ahir crec que s'hauria de fer el mateix.
Per finalitzar només dir que aquest fet era ja previsible des de feia anys. El reconeixement de una festa dóna també publicitat, i amb aquesta que hi vingui molta gent de fora que no té cap mena de coneixement del que són les santes.

no vaig sentir cantar 15

no vaig sentir cantar ni ballar a ningú present el motiu del desvetllament ...

vaig sentir un só excessiu per les torres de só (davant de santa anna) i veure moltíssims adolescents compartint un gran "botellon"

vaig passar una imatge, a una persona que ho filmava, promocionada per iniciativa privada, un logo on és veu una senyal de prohibit pixar...
que al centre el van enganxar en algunes portes....

- sí, un gran "botellon" on no vaig veure la gent ajupir-se, cantant el 15 en pujar la riera...

romanidemata

molt d'acord, patiment i lamentable imatge final.

molt d'acord. ahir vaig patir a la baixada com mai he patit a un desvetllament de les Santes. Algo exagerat, i era molt per les abalantxes, com dius, provocades per joves torrats.

Jo vaig marxar les quatre, uns vint minuts després de que el correfoc acabés. I vaig baixar la Riera, i vaig arribar a Plaça Santa Anna.

Infectat de menors mamats fins al cul. Cap problema, tots ho hem fet. Però nosaltres teniem més estil que tots els que hi havia ahir.

Sense respecte al mobiliari, pixant a la Riera, als fanals,... i eren de Mataró.

Que ningú cometi l'error de dir que els que fan això són els que venen de fora de Mataró. No senyor. Nosaltres respectem la festa, i com a molt, farem algun crit patriòtic desviat.

Glòria a les Santes però compte, se us desborda, si senyor.

MataróNotícies.cat

No et perdis cap notícia!

Contingut sindicat

Última hora

A partir d’aquest diumenge 13 de novembre la web de Mataró Ràdio -http://mataroradio.cat- entra en una nova etapa, amb un nou disseny i amb la incorporació dels continguts dels Serveis Informatius de Mataró Ràdio - http://...